Snel zoeken

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Over Projekt Duga

Projekt Duga betekent: Project Regenboog waarbij de regenboog teken van een vriendschapsverbond voorstelt zoals we tegenkomen bij Noah na de vloed. Ons project bevindt zich in de "Kordun" (voormalige Krajina) een verlaten streek in het binnenland van Kroatie, vlak aan de grens met Bosnie. De streek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van minderheden: Servisch terugkerenden, Kroatische moslims en Kroaten die na de oorlog vanuit Bosnie gevlucht zijn. Het is een vergeten streek. In alles een grote uitdaging om te werken aan verzoening en een vriendschapsverbond. Het project is actief sinds mei 1999 en richt zich met op op alleenstaande ouderen en kinderen en jongeren.

Het project kent een eigen kampeerterrein en biedt plaats aan 30 tot 40 personen, heeft 3 kampeerhutten met elk 5 bedden, enkele caravans, een eenvoudige keuken en café in een stal ("Café Bethlehem"). Het kampeerterrein wordt onderhouden door de plaatselijke jongeren en kinderen van "De Leeuwenbende" en door de groepen die ons komen bezoeken. 

Historie

Projekt Duga is in 1999 gestart als initiatief van Nederlandse en Kroatische vrijwilligers uit verschillende kerken. Op dit moment wordt project voornamelijk ondersteunt vanuit de Evangelische Gemeente Jonah in Ede maar vrijwilligers zijn deelnemers uit verschillende (soorten) kerken. 

20180314 133421De bus heeft donateurs nodig.

De 9 persoonsbus heeft donateurs nodig zodat we deze auto kunnen blijven gebruiken voor Projekt Duga. De Opel Vivaro waar we sinds 2009 heel veel gebruik van hebben gemaakt (30.000 km per jaar en dus staat de teller nu op 468.000 km). Het is het enige vervoermiddel dat we hebben als project en is dus onmisbaar. 

Nieuwe motor, versnellingsbak... en dan?

In 2018 is er een nieuwe motor ingezet. Dit is grotendeels betaald door fam. Jorna en daar hebben we verder geen specifieke donaties voor ontvangen. In 2019 hebben we de versnellingsbak en complete koppeling laten vervangen. Opnieuw een grote investering waar we helaas geen donaties voor hebben ontvangen. Al rekenende kost de bus ons 150 euro per maand wat betreft onderhoud. 

Ondersteuning

Maar een auto heeft natuurlijk meer kosten. Voor deze Kroatische bus valt dit wel mee gelukkig. Wegenbelasting en verzekering kosten ons 550 Euro per jaar (in Nederland zouden we 4 keer mee betalen). Dat is een extra reden om de bus te willen blijven gebruiken. Om deze bus nog 5 jaar op de weg te houden in dienst van Projekt Duga, zijn we op zoek naar sponsors. Wil je mee doen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Of kijk op: https://supp.to/help-de-9-persoonsbus-op-de-weg-te-houden

Hartelijk dank!